VİOP Nedir?
Son yıllarda tüm dünyada trilyon USD seviyesinde işlem hacmine sahip olan türev ürünlerin Türkiye’de de giderek yaygınlık kazanmaya başlaması ile bu ürünlerin işlem göreceği organize bir piyasaya olan ihtiyaç artmıştır. Bu nedenle 4 Şubat 2005'te İzmir’de Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası kurulmuştur. 5 Ağustos 2013 tarihinde VİOP ile VOB alım - satım platformlarının VİOP çatısı altında birleşmesi gerçekleşmiştir. Birleşmenin ardından Türkiye'deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, Borsa İstanbul Viop bünyesinde tek bir alım - satım platformunda işlem görmeye başlamıştır. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP); vadesi, miktarı ve işlem koşulları önceden belirlenmiş olan emtia ve finansal ürünlerde işlemlerin yapılabilmesi için hizmet vermenin yanı sıra risk yönetiminde etkin rol oynamak amacıyla kurulmuştur. VİOP risk yönetiminin yanı sıra ürünlerin ileri tarihte oluşabilecek fiyatları hakkında da fikir vermektedir. VİOP' ta BIST - 30, USD, Euro, EUR/USD çapraz kuru, altın, Dolar / ONS altın, buğday, pamuk, enerji, pay senedi vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyonlar işlem görmektedir. Vadeli işlem sözleşmeleri genellikle korunma, yatırım ve arbitraj amacıyla kullanılmakla birlikte mevcut kaldıraç sistemiyle az miktarda yatırılan teminatlarla daha büyük pozisyonlara girilebilmekte ve yüksek getiriler elde edilebilmektedir. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda elde edilen kazançların stopaja tabi olmaması Borsa’da işlem yapan yatırımcılar açısından en cazip avantajlardan birisidir.
VİOP' un Avantajları:
Spot piyasa portföyünü riskten korumak için alınması gereken kısa pozisyon maliyeti vadeli piyasalarda spota oranla daha düşüktür. Piyasalarda genel olarak fiyat oluşum mekanizmasının daha etkin çalışmasını sağlar. Vadeli piyasalar, alternatif yatırım imkanı demektir. Bu nedenle mevcut piyasalara vadeli piyasaların da eklenmesi durumunda hem paranın piyasalardaki dolaşım hızı artar, hem de piyasaya gelen bilgiler fiyatlara daha hızlı yansır. Vadeli piyasalarda işlem maliyetleri, benzer şekilde çeşitlendirilmiş bir döviz portföyünün spot piyasadaki işlem maliyetlerine göre daha düşüktür. Vadeli döviz işlemleri piyasaları, spot piyasalardan daha likit olup, spot piyasada da likiditeyi yükseltir. Gelecekte oluşabilecek olumsuz fiyat hareketlerine karşı korunma imkanı olan piyasalarda, spot piyasada işlem gören mal, döviz veya kıymetlere olan yatırımcı ilgisi de artar. Likiditasyonun ölçülmesinde sözleşme devir hızı baz alınır. Piyasa bilgisi olan, ancak sermayesi az olduğu için yeterince pozisyon alamayan veya kredili alım - satım yapmak zorunda kalan yatırımcılara da küçük miktarda paralarla büyük pozisyonlar alma ve kaldıraç etkisi yardımıyla yüksek kazanç elde etme imkanı verir. Kaldıraç oranı, başlangıç teminat oranının tersi alınarak bulunur.
Vadeli işlem sözleşmeleri portföy yöneticilerine, portföy çeşitlendirmesi ve dolayısıyla da riskin yayılması açısından değişik seçenekler sunar. Vadeli işlem sözleşmesi, uzun vadede piyasada etkinliğin tesis edilmesi ve piyasadaki fiyat dalgalanmalarının belli bir seviyeye çekilmesine yardımcı olur. VİOP'da işlem yapmak için şubelerimizi ziyaret edebilirsiniz.